Ai buletin vechi? Cât timp mai poți să călătorești cu el în afara țării?

Morcovescu Ana-Maria
13.08.2020
Ai buletin vechi? Cât timp mai poți să călătorești cu el în afara țării?

Cetățenii români vor putea folosi în curând noile buletine electronice cu cip, ceea ce va simplifica modul în care vom circula în spațiul Uniunii Europene.

Începând cu data de 3 august 2021, românii nu vor mai putea călători în afara țării decât cu noile documente. Concret, cetățeanul român va putea călători în baza noilor buletine cu cip sau în baza unui buletin emis până la data de 2 august 2021. Adică documentele emise vor putea fi folosite până la expirarea lor, în timp ce pașaportul va putea fi utilizat în continuare.

Documentele electronice de identificare vor avea elemente suplimentare de securitate și cu garanții care să dovedească faptul că cel/cea care prezintă documentul este titularul acestuia.

După cum informează digi24, noile buletine cu cip vor fi folosite și pe post de card de sănătate prin înscrierea în cip a unui certificat digital care va fi emis de Ministerul Afacerilor Interne, care va permite titularului să se autentifice în sistemele informatice ale instituţiilor statului şi nu numai.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate:
a) 2 ani – pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani – pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani – după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată – după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Producerea noilor cărți de identitate se va realiza centralizat de către Compania Națională Imprimeria Națională.

Copiii sub 14 ani vor putea avea buletin

Pentru prima dată, actele de identitate vor putea fi eliberate şi copiilor care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani. Opţional, doar la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali se va putea elibera o carte de identitate simplă sau o carte de identitate electronică, indiferent de vârsta copilului.