Ai anvelope de iarnă? Poliția tot te poate amenda

Gabriel Alexandrescu
04.12.2020
Ai anvelope de iarnă? Poliția tot te poate amenda

Mulți dintre conducătorii auto din România sunt de părere că este suficient ca mașina lor să fie echipată cu anvelope de iarnă pentru a evita amenzile. Ei bine, nu. Acest lucru nu este suficient. Dacă anvelopele sunt foarte uzate, oamenii legii îl pot amenda pe șofer.

Autoritatea mondială Federală pentru Standarde de Siguranță a Automobilelor (FMVSS) i-a obligat pe producătorii de anvelope să incorporeze în anvelopele lor vândute în SUA și Europa așa numiții MARTORI DE UZURĂ (bare de cauciuc poziționate între blocurile profilului de pe anvelopă) care arată cât de uzată este o anvelopă.

Dacă uzura se situează peste limita legală, polițistul poate reține certificatul de înmatriculare și-l poate amenda pe șofer.

Care este limita de uzură?

În Codul Rutier din România, limia de uzură este aceeași ca în toată Europa, Asia și America de Nord, respectiv LIMITA DE 2/32 INCI, mai precis 1,6 MILIMETRI, impusă de legi care țin cont de siguranța rutieră, standardizate la nivel global.

Cât de mare e amenda?

Șoferi care circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei cu ANVELOPE NEADECVATE sunt sancționați cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, între 9 și 20 puncte amendă, adică între 1.305 și 2.900 lei! Conducătorii auto riscă să rămână şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii.

Cum verifici “bătrânește” uzura anvelopelor?