Adelin Petrișor: “Moartea nu e cel mai urât lucru care ți se poate întâmpla în război”

Gabriel Alexandrescu
12.04.2021
Adelin Petrișor: “Moartea nu e cel mai urât lucru care ți se poate întâmpla în război”

În dexonline.ro, la o căutare a termenului “jurnalist de război” ar trebui să fie poza lui Adelin Petrișor. Buzoianul este cel mai cunoscut corespondent român care a mers în mai multe zone de conflict de pe Glob. Adelin a acceptat să vorbească în anul 2011 într-un interviu preluat astăzi de infospot.ro despre avantajele și dezavantajele meseriei de jurnalist, dar și despre ororile din teatrele de război la care a luat parte. 

Adelin, esti considerat cel mai jurnalist de război din România… Nu te-ai saturat să-ți risti viața încercând să faci presă de calitate într-o țară în care “presa nu exista”, așa cum afirmai într-un alt interviu?
Sunt destui corespondenti de război buni în România. Nu, încă nu m-am săturat. Uneori, sunt supărat pentru că știri externe intră după știri mai putin importante. Îmi trece repede însă când mă apuc de un alt proiect.

Care este cel mai frumos lucru la meseria de reporter în zonele de conflict, evident dacă exista lucruri frumoase…?
Cel mai frumos lucru este să-ți faci treaba și să te întorci cu bine acasă și tu și operatorul. Există și alte lucruri frumoase. În Irak, prin 2007, am filmat cum un medic militar american i-a salvat viata unui băiețel irakian de vreo 2-3 ani. Lucruri bune se întâmpla chiar și în război.

“Câteva secunde au fost o eternitate”

Ai avut multe experiente. Ai putea să-mi povestești cel mai greu moment pe care l-ai trăit pe front?
Nu le-am clasificat. În anul 2006, eram la granita Israelului cu Libanul. Eram cu Dan Gecui într-o mașină închiriată. La un moment dat, câteva rachete au cazut foarte aproape de mașina noastră care rula cu vreo 60 de km/h. A fost un moment de panică: era să ne ciocnim cu un jeep militar. Nu stiam daca să frânez sau să accelerez. Totul a durat câteva secunde, însă am crezut ca trecut o eternitate. Episodul ne-a cam speriat pe amandoi. Era ultima zi în acea zona după o perioada de vreo 3 săptămâni. A doua zi am plecat acasa.

Participand la atâtea războaie, bănuiesc că ai fost de multe ori tentat să încalci regulile jocului… Au fost cazuri când ți-ai urmat doar instinctul doar din dorința de a face un material reușit?
Nu cred că am facut asta. Încerc să respect oamenii care și așa traiesc momente dramatice. Le respect dorinta de a-i filma sau de a nu-i filmat. Legat de riscuri, cel mai bine e să joci după reguli. Se zice că frica te ține-n viață.

“Moartea nu e cel mai urât lucru care ți se poate întâmpla”

Care este lucrul cel mai important pe care l-a învățat Adelin Petrisor în zonele de conflict la care a luat parte?
Ca într-o zonă de război, uneori, moarte chiar nu e cel mai urat lucru care ți se poate întâmpla. Am vazut oamenii agonizând, schilodiți… copiii răniți sunt însă imaginea cea mai dură.

Cu ce personalitate ai realizat interviul de care esti cel mai mândru?
Poate Yasser Arafat. Era într-unul din cele mai grele momente. Era în vara lui 2002. El era încercuit de israelieni în sediul de la Mukata. Am intrat la el după CNN si AP, ceea ce poate fi un record tinand cont că eu lucram pentru TVR si nu pentru vreo mare retea. Cu liderul spiritual al Hezbollah, ayatollahul Fadlallah am facut un interviu exclusiv în anul 2008. Cred că am fost ultimul occidental care l-a intervievat. Oricum, jurnalistii europeni si americani care l-au întâlnit pot fi numărați pe degete.

Când vine vorba de profesia ta, ce îți reprosezi?
Că nu fac mai mult și că nu-mi ies chiar toate proiectele la care lucrez. Glumesc, nu-s chiar așa de dur cu mine, însă mai sunt foarte multe lucruri care ar trebui făcute.

Au fost momente in care ai regretat meseria pe care ti-ai ales-o?
Niciodată. Prin 2010, văzând tabloidizarea excesivă, mi-a fost teamă că nu va mai exista cerere. Atât.

Ce calitati trebuie să întrunească un jurnalist pentru a fi un bun corespondent de razboi?
Să fie un jurnalist corect și care să vrea să “traga” de el cât mai mult. Habar nu am. Trebuie să-i întrebi pe teoreticieni asta.

Poti să faci un top 5 al celor mai puternice natiuni din punct de vedere armat?
Sunt armate puternice: USA, China, India, Pakistan, Federatia Rusa, Israel. Nu stiu exact care ar fi ordinea, insa sunt armate redutabile.

Te-ai gandit vreodata să te înscrii în politica?
Niciodată!

În urmă cu ceva vreme, spuneai că pentru presa vor veni vremuri mai bune. La cum evoluează (sau mai bine zis, involuează) mass media din România, încă mai crezi același lucru?
Sunt sigur.

Foto: adelin-petrisor.ro