A fost tatăl lui Ludovic Orban colaborator al Securității?

Morcovescu Ana-Maria
29.07.2020
A fost tatăl lui Ludovic Orban colaborator al Securității?

Primul ministru al României, Ludovic Orban, a dezvăluit în 2006, în cadrul unei emisiuni televizate, că trecutul comunist al tatălui său l-a afectat și că a avut multe dispute cu adversarii politici.

Imre Orban, tatăl premierului, s-a născut în Odorheiu Secuiesc, însă Brașovul a fost orașul în care și-a petrecut cea mai lungă perioadă a vieții. După cum informează CNSAS.ro, În intervalul 1948-1956, Imre Orban a lucrat la Serviciul Raional Stalin, actualul Brașov, ca șef de serviciu și locțiitor, acesta fiind trecut în rezervă de către Securitate înainte ca Ludovic Orban să se nască.

În cadrul unei emisiuni la postul Realitatea TV, realizată de Robert Turcescu, Ludovic Orban a recunoscut că tatăl său a fost angajat al Securității având gradul de căpitan în rezervă, ceea ce i-a adus multe bătăi de cap. Premierul român a declarat că, în timp ce se afla în armată, Securitatea a încercat să-l racoleze, însă a refuzat fără să stea prea mult pe gânduri, scrie Gazeta-romana.ro.

Orban a mărturisit că, din cauza refuzului său, Securitatea l-ar fi persecutat ani la rând. ”Am și suferit de pe urma acestui refuz fiindcă mi s-a violat corespondența și a trebuit să rad diferite chestii uscate de pe faianța de la WC”, a spus Ludovic Orban.

Orban, atacat în spațiul virtual de un rival politic

În spațiul public au apărut declarații ale unui vicepreședinte liberal care susținea că familia lui Ludovic Orban a trecut prin multe suferințe în perioada comunistă.

Reacțiile rivalilor politici nu au întârziat să apară. Astfel, senatorul ALDE Daniel Zamfir a scris pe pagina sa de Facebook că afirmațiile potrivit cărora cei din familia Orban au fost disidenți nu reprezintă decât “un nou scuipat pe obrazul celor care chiar au suferit de pe urma comunismului”.

Foto: CNSAS.ro