Ce a cauzat explozia catastrofală din Beirut?

Sorin Ionescu
05.08.2020
Ce a cauzat explozia catastrofală din Beirut?

Capitala Libanului, Beirut, a fost zguduită marți de o explozie puternică. Deflagrația a lăsat în urmă peste 100 de morți și aproximativ 4.000 de răniți. Potrivit ultimelor informații, catastrofa a avut loc în contextul în care se așteaptă verdictul în cazul uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri în anul 2005. Autoritățile libaneze au decretat stare de doliu național timp de trei zile, începând de miercuri.

Explozia a avut loc într-o zonă puternic aglomerată, fiindcă este punctul zero al vieții de noapte din Beirut. Înaltul Consiliu de Apărare a recomandat instituirea stării de urgenţă timp de două săptămâni. Incidentul s-a petrecut, marți, în jurul orei locale 18:00, în zona portuară a orașului, iar autoritățile susțin că acolo se găseau materiale extrem de explozive.

Explozia a băgat frica în oameni

La această oră, autoritățile libaneze nu știu care a fost cauza deflagrației. Străzile s-au umplut de cioburi și sânge chiar și la 4 km de epicentrul exploziei. La fața locului s-au deplasat muncitor pentru a îndepărta molozul de pe străzi.

Priviți! Cum o să ne revenim? Nu avem bani, nu avem locuri de muncă, energie sau combustibil. Și acum asta. Va fi un apel să facem ceva în acest sens sau va exista un război?, a declarat un localnic pentru The Guardian.

Cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu care au explodat în zona portuară din Beirut ar fi fost transportate acum șase ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus, scrie Unimedia, citând publicația moldo-street.com.

Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare potrivit The Guardian.

Libanul este afectată de cea mai gravă criză economică de după 1990, când s-a încheiat războiul civil care a durat 15 ani.

Vezi aici imagini cu explozia din Beirut. Atenție, vă pot afecta emoțional!

Foto: eu.usatoday.com