7 beneficii ale utilizării energiei solare

Gabriel Alexandrescu
11.06.2022
7 beneficii ale utilizării energiei solare

Energia solară este obținută din radiația solară și poate fi transformată în energie electrică sau termică. Este disponibilă în mod gratuit și, datorită progreselor tehnologice, putem acum să valorificăm și mai mult din energia solară care ne este disponibilă în permanență.

Iată 7 beneficii legate de această sursă regenerabilă de energie

1. Impactul asupra mediului

Energia solară are cel mai mic impact negativ asupra mediului în comparație cu orice altă sursă de energie. Ea nu produce gaze cu efect de seră și nu poluează apa. De asemenea, are nevoie de foarte puțină apă pentru întreținere, spre deosebire de centralele nucleare, de exemplu, care au nevoie de 20 de ori mai multă apă. Producția de energie solară nu creează zgomot, ceea ce reprezintă un avantaj major, deoarece multe dintre instalațiile solare se află în zonele urbane, cum ar fi panourile solare casnice.

2. Reduceți factura de energie

Generarea propriei electricități înseamnă că veți folosi mai puțin de la furnizorul de utilități. Acest lucru se va traduce imediat în economii la factura de energie. În plus, puteți face și bani vânzând energia electrică nefolosită, pe care ați generat-o, înapoi la rețea. Prin subvențiile oferite pentru panourile solare, puteți face ca investiția dvs. ecologică să fie și mai benefică.

Cu cât veți produce mai multă energie, cu atât veți avea nevoie de mai puțină energie de la furnizor, ceea ce va crește autonomia energetică.

3. Producția de energie în timpul orelor de vârf

Consumul de energie tinde să fie mai mare în intervalul orar 11:00-16:00 și apoi seara devreme. În mod natural, aceasta este perioada în care prețul energiei electrice atinge valori maxime. Se întâmplă ca energia solară să-și atingă capacitatea maximă de producție în aceste ore.

Electricitatea produsă în acest interval orar are o valoare mai mare decât dacă ar fi fost produsă noaptea. Cu aportul suplimentar de energie electrică al energiei solare, prețurile în acele intervale orare ar putea fi reduse la un nivel apropiat de cel din timpul nopții.

4. Energia solară este accesibilă oriunde

Atâta timp cât există soare, energia solară poate fi utilizată oriunde. Acest lucru este deosebit de util pentru regiunile îndepărtate care nu au acces la nicio altă sursă de energie electrică. Există o mulțime de oameni din întreaga lume care nu au acces la electricitate.

Sistemele solare independente ar putea fi implementate în aceste regiuni și ar putea îmbunătăți viața a milioane de oameni. În plus, energia solară este utilizată și pentru a alimenta aeronave spațiale și ambarcațiuni.

5.Mai puțină energie electrică pierdută în timpul transportului pe distanțe lungi

O parte din energie, în jur de 3-5%, se pierde în timpul transportului și distribuției. Cu cât distanțele dintre punctele de producție și cele de aprovizionare sunt mai mari, cu atât mai multă energie se pierde. Aceste pierderi pot părea nesemnificative, dar pot influența performanța instalației în regiunile cu o densitate mare a populației.

Având panouri solare pe acoperiș sau în curte, această distanță se reduce semnificativ, crescând astfel eficiența panourilor solare.

6. Energia solară îmbunătățește securitatea rețelei electrice

Rețeaua este mai puțin vulnerabilă la pene de curent dacă există multe centrale electrice care sunt dispersate. O rețea cu o penetrare ridicată a energiei solare are mii de centre de producție a energiei care sunt foarte răspândite. Acest lucru îmbunătățește securitatea rețelei în caz de supraîncărcare, dezastre naturale sau cauzate de om.

7. Crearea de locuri de muncă

Avantajele energiei solare sunt numeroase, iar un alt avantaj este crearea de locuri de muncă. O mare parte din costul asociat sistemelor solare provine din instalarea panourilor. Acest lucru contribuie la crearea de locuri de muncă la nivel local. Utilizarea sistemelor solare stimulează economia și afectează pozitiv comunitatea locală.