Se schimbă din nou vârsta de pensionare în România! Urmează modificări majore în noul proiect de lege!

Gabriel Alexandrescu
02.11.2023
Se schimbă din nou vârsta de pensionare în România! Urmează modificări majore în noul proiect de lege!

În ultimii ani, aleșii neamului au tot umblat la vârsta de pensionare. Astfel, conform ultimului proiect de lege, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Conform Proiectului de Lege privind sistemul public de pensii, publicat marţi seara pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani pentru bărbaţi şi pentru femei. Atingerea acestei vârste se va realiza prin creşterea eşalonată a vârstelor standard de pensionare.

Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare. Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pot opta pentru menţinerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Proiectul mai prevede că stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet este de 35 de ani.

“Pensionarea ucide mai mulți oameni decât munca grea făcută vreodată” (Malcolm Forbes)

“Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maxim 3 ani. În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă”, se menţionează în proiectul cu pricina.

Se reduce vârsta de pensionare pentru mame

Una dintre cele mai notabile schimbări propuse este reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii. Noua lege a pensiilor ar urma să ofere mamelor care au cel puțin un copil oportunitatea de a ieși la pensie mai devreme. Conform propunerii, reducerea vârstei de pensionare va fi proporțională cu numărul de copii crescuți până la vârsta de 16 ani. Astfel, o mamă cu un copil va putea ieși la pensie cu șase luni mai devreme, în timp ce o mamă cu doi copii va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu un an. Pentru femeile cu șase copii, se propune o reducere impresionantă de 3 ani a vârstei de pensionare.

Ce se va întâmpla cu pensia anticipată?

Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 5 ani. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar şi a satisfăcut serviciul militar.

“Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, se menţionează în Nota de fundamentare citată de agerpres.ro.

Proiectul mai urmăreşte întărirea principiului contributivităţii astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat, asigurarea sustenabilităţii ţinând seama că ea trebuie aplicată tuturor beneficiarilor sistemului public de pensii.

“Aplicarea formulei de calcul doar pentru noii pensionari nu reprezintă o opţiune, deoarece excluderea de la aplicarea noii formule a pensiilor aflate în plată ar reprezenta o nouă inechitate, ceea ce ar genera noi nemulţumiri şi, pe cale de consecinţă, obţinerea drepturilor în instanţă”, se subliniază în expunerea de motive a proiectului.

Câți pensionari sunt în România?

Un număr de 4.794.524 pensionari era înregistrat în august 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.734 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceștia, 2.202.520 sunt femei și 2.592.004 erau bărbați, scrie infospot.ro.