Zvonuri sau realitate? Vor primi cei 5 milioane de pensionari de Crăciun pensiile? Ce spune președintele Casei Naționale de Pensii Publice?

Gabriel Alexandrescu
26.10.2023
Zvonuri sau realitate? Vor primi cei 5 milioane de pensionari de Crăciun pensiile? Ce spune președintele Casei Naționale de Pensii Publice?

De câteva luni există în piață zvonuri potrivit cărora statul este în incapacitate de a plăti pensiile românilor la timp. Astfel, cinci milioane de români ar putea să nu aibă ce pune pe masă de Crăciun. Totuși, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a negat aceste zvonuri.

Discuția în spațiul public a pornit după ce directorul Casei Județene de Pensii Brașov, Diana Itu, a declarat că ar fi în pericol să nu mai poată plăti drepturile celor care ies la pensie, explicând că taxele și impozitele acumulate nu reușesc să acopere ajutorul bănesc către cei 160.000 de pensionari.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a adus clarificări: “Fac o precizare foarte importantă. Aceea că avem banii de pensii. Am auzit zvonuri în piață că avem probleme cu banii, ceea ce nu este deloc adevărat. Poate unele ministere au, dar nu și Casa Națională de Pensii Publice. Lumea trebuie să știe că există bani și că vor primi pensiile la timp înainte de sărbători, așa cum le-au primit și înainte de Paști, de Revelion, de Sfântul Dumitru sau mai știu eu când. Nu se pune problema să ajungem în imposibilitatea de a le mai plăti”

Acesta a mai spus: “În primul rând trebuie sa precizez că noi facem viramentele de bani către Poșta Română și alte bănci începând din 20 noiembrie. Faptul că vor exista câteva zile libere la finele lui noiembrie și început de decembrie nu ne afectează, fiindcă noi asiguram fluxul normal. Sigur, va exista o presiune pe poștași care vor trebui să ajungă și în Munții Apuseni, și la cota 2.000, și la etajul zece al unui bloc din cine știe ce oraș. Dar o vor face, așa cum au mai făcut-o. Însă, fac precizarea foarte importantă că avem banii de pensii”

Câți pensionari sunt în România?

Un număr de 4.794.524 pensionari era înregistrat în august 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.734 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceștia, 2.202.520 sunt femei și 2.592.004 erau bărbați.

Pensionarii vor primi și vouchere de Crăciun

Milioane de pensionari vor primi vouchere de Crăciun pentru cumpărăturile de Sărbători. Este vorba de ultima tranșă de 250 de lei din programul Sprijin pentru România din 2023.

Astfel, este vorba de o inițiativă socială care vizează pensionarii și alte categorii vulnerabile din România. În luna decembrie, aceștia vor primi vouchere pentru cumpărături de Crăciun, ca o formă de ajutor din partea statului.

Voucherele, în valoare de 250 de lei fiecare, sunt destinate achiziționării de alimente și mâncare caldă. Pentru a se califica, beneficiarii trebuie să se încadreze în anumite praguri de venit, stabilite de autorități. Anul trecut, peste 2.3 milioane de români au beneficiat de această formă de ajutor. Cei care se vor bucura de aceste ajutoare, însă, trebuie să se încadreze în anumite categorii de venit.