România, o nouă lovitură în scandalul Schengen. Ce spun austriecii despre intrarea României în Schengen!

Gabriel Alexandrescu
25.10.2023
România, o nouă lovitură în scandalul Schengen. Ce spun austriecii despre intrarea României în Schengen!

Epopeea intrării României în Schengen pare să nu se mai termine. Există și austrieci care țin partea României în acest scandal. Ministrul austriac pentru Afaceri Europene și Internaționale, Alexander Schallenberg, a declarat că Austria este cel mai mare investitor în România și că Viena nu dă un veto aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, dar consideră că “sistemul este disfuncțional”.

În aceste zile Austria a preluat de la Slovenia Președinția la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Ministrul austriac pentru Afaceri Europene și Internaționale a fost chestionat cu privire la șansele ca Austria să renunțe la vetoul față de România și Bulgaria la aderarea la Spațiul Schegen, în condițiile în care România este țara cu cea mai mare cotă din bazinul Dunării.

“Îmi amintesc că Strategia Dunării este o inițiativă comună a Austriei și a României și vrem să cooperăm în continuare. Noi nu dăm un veto, ceea ce spunem noi foarte clar către Bruxelles este că sistemul este disfuncțional”, a declarat Alexander Schallenberg.

Acesta a adăugat: “Acum avem controale la graniță, din Italia în Slovenia, din Slovenia în Austria, o treime dintre statele membre ale Spațiului Schengen au controale la graniță. 77% din popoarele noastre din spațiul Schenegn trăiesc în țări cu controale la graniță. Deci ceva este greșit în sistem. Și ceea ce vrem noi – și ne îndreptăm încet către asta – este să facem sistemul să funcționeze. Și nu este legat direct de Schengen, ci de sistemul de azil și migrație. Și am făcut progrese”.

Alexander Schallenberg a vorbit și despre progresele care se fac în privința adoptării unui pact pentru migrație în UE.

„Anul trecut, Austria a avut 112.000 de solicitanți de azil, raportat la populația țării este cel mai mare număr de solicitanți de azil din Europa. Dacă am transforma asta și am face o comparație cu Franța sau Germania, ar însemna peste un milion de solicitanți de azil în Germania și peste un milion în Franța. Iar două treimi dintre ei nu au fost înregistrați nicărieri. Și toți au trecut prin mai multe țări, fără ca cineva să le ia amprentele, fără ca cineva să le verifice pașapoartele. În timp ce avem un război la 500 de kilometri distanță, și asta este o chestiune de securitate. Așa că ceea ce am făcut noi a fost să sunăm alarma. Avem semnale că lucrurile progresează, miniștrii Justiei au făcut pași importanți, dar sper ca Parlamentul European să nu scufunde acest compromis dificil pe care îl avem. Însă avem nevoie de un control al frontierelor externe, trebuie să finanțăm țările care sunt – din motive de geografie sau dintr-o coincidență – în față, este o misiune comună a noastră. Schengen este ca un bloc și fiecare proprietar de apartrement a căzut de acord să-și deschidă ușa, dar ceea ce se întâmplă acum este că jumătate dintre proprietari și-au închis ușile de la apartamente, pentru că nu au încredere în controlul ușii de la intrarea în clădire”, a punctat ministrul austriac.

Austria și Țările de Jos nu ne-au vrut în Schengen

La finele anului 2022, Olanda și Austria au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Inițial România avea sprijinul Olandei, însă Țările de Jos nu au fost de acord cu intrarea Bulgariei și cele două țări (România și Bulgaria) au fost analizate la pachet. Croația a fost țara care a obținut undă verde și va intra în Schengen, notează digi24.ro.

Tags: