Vouchere de Crăciun pentru milioane de pensionari din România

Gabriel Alexandrescu
16.10.2023
Vouchere de Crăciun pentru milioane de pensionari din România

Mai este un pic până la Crăciun și milioane de pensionari vor primi vouchere de Crăciun pentru cumpărăturile de Sărbători. Este vorba de ultima tranșă de 250 de lei din programul Sprijin pentru România din 2023.

Astfel, este vorba de o inițiativă socială care vizează pensionarii și alte categorii vulnerabile din România. În luna decembrie, aceștia vor primi vouchere pentru cumpărături de Crăciun, ca o formă de ajutor din partea statului.

Vouchere de Crăciun în valoare de 250 de lei

Voucherele, în valoare de 250 de lei fiecare, sunt destinate achiziționării de alimente și mâncare caldă. Pentru a se califica, beneficiarii trebuie să se încadreze în anumite praguri de venit, stabilite de autorități. Anul trecut, peste 2.3 milioane de români au beneficiat de această formă de ajutor. Cei care se vor bucura de aceste ajutoare, însă, trebuie să se încadreze în anumite categorii de venit.

Prin urmare, pensionari și cei cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.700 de lei vor primi de Crăciun 250 de lei pe cardurile sociale de alimente, bani pe care îi vor putea folosi doar pentru achiziționarea de alimente sau mese calde.

Cine va primi vouchere de Crăciun în România?

  • Pensionari din sistemul public, membri ai caselor de pensii sectoriale și beneficiari de drepturi speciale cu un venit lunar sub 1.700 lei.
  • Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, având un venit lunar de până la 1.700 lei.
  • Familii cu cel puțin doi copii, unde venitul pe membru nu depășește 675 lei.
  • Familii monoparentale cu un venit pe membru de până la 675 lei.
  • Beneficiarii de asistență socială și cetățenii fără adăpost, conform prevederilor legale.

Câți pensionari sunt în România?

Un număr de 4.794.524 pensionari era înregistrat în august 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.734 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceștia, 2.202.520 sunt femei și 2.592.004 erau bărbați.