România, o nouă lovitură în scandalul Schengen. Decizia neașteptată

Sorin Ionescu
23.10.2023
România, o nouă lovitură în scandalul Schengen. Decizia neașteptată

Scandalul Schengen, ce se întinde ca o umbră asupra aderării României la acest spațiu de liberă circulație, capătă noi nuanțe și complicări. Cu refuzul categoric al Austriei de a susține aderarea țării noastre, Italia adaugă acum combustibil în acest foc deja aprins.

Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, a venit cu declarații puternice care pun sub semnul întrebării întregul concept al spațiului Schengen. Premierul italian susține că acest spațiu nu poate supraviețui dacă nimeni nu respectă regulile, iar aceasta nu este o afirmație făcută la întâmplare. Ea aduce în discuție faptul că, în regiunea centrală a Europei, chiar și prevederile referitoare la punctele vamale nu sunt respectate corespunzător.

„Suspendarea Tratatului Schengen privind libera circulație în Europa a devenit necesară din cauza înrăutățirii situației din Orientul Mijlociu, a creșterii fluxurilor migratorii de-a lungul rutei balcanice și, mai ales, din cauza problemelor de securitate națională. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru asta.

Măsurile poliției la frontiera italo-slovenă nu sunt adecvate pentru a garanta securitatea necesară. Intensificarea punctelor fierbinți de criză la granițele Europei, în special după atacul asupra Israelului, a crescut, de fapt, nivelul de amenințare al acțiunii violente și în cadrul Uniunii. Guvernul a informat autoritățile Uniunii Europene cu privire la decizie și a discutat-o cu omologii lor sloveni”, a scris premierul italian Giorgia Meloni pe platforma X (fostul Twitter).

Mai poate adera România la spațiul Schengen?

Cu România luptându-se de ani buni pentru a obține acces la spațiul Schengen, declarațiile premierului italian aruncă o umbră tot mai sumbră asupra acestui obiectiv. Astfel, se pune întrebarea dacă aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație al Uniunii Europene va rămâne doar un vis nerealizabil, din cauza problemelor ce se acumulează în blocul comunitar.

Ce propune premierul Giorgia Meloni pentru a face față acestei crize și pentru a păstra integritatea spațiului Schengen? Mobilizare și, mai important, respectarea strictă a regulilor stabilite. Este un apel la responsabilitatea fiecărei țări membre, subliniind că problema securității naționale nu poate fi neglijată.

În fața acestor cuvinte puternice din partea unui lider european important precum prim-ministrul italian, România se confruntă cu o provocare în plus în drumul său spre aderarea la spațiul Schengen. Cu tensiunile care cresc, țara noastră trebuie să continue să depună eforturi și să găsească soluții pentru a depăși aceste obstacole.

Pe măsură ce scandalul Schengen se adâncește, în lumea politică românească și în rândul cetățenilor crește incertitudinea cu privire la momentul în care România va putea să se alăture acestui spațiu. Rămâne de văzut cum vor evolua evenimentele și dacă se va reuși să se depășească aceste piedici din drumul spre aderare.