S-a schimbat legea radical. Pensiile românilor nu mai pot depăși salariul

Gabriel Alexandrescu
23.10.2023
S-a schimbat legea radical. Pensiile românilor nu mai pot depăși salariul

Aleșii nemului lucreză de zor la pensii, fie ele speciale sau nu. După ce a picat de mai multe ori testul de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României, o nouă variantă a legii pensiilor de serviciu a trecut cu succes prin Parlament, a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Printre cele mai importante prevederi ale noii legi se numără o impozitare majorată pentru pensiile de serviciu care sunt stabilite fără principiul contributivității.

De anul viitor, nicio pensie de serviciu nu va mai putea să depășească venitul net din ultima lună de activitate înainte de data pensionării, în cazul judecătorilor, procurorilor, judecătorilor CCR, magistraților asistenței și nu numai.

„Cuantumul net al pensiilor de serviciu (…) nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu. Pensia de serviciu netă reprezintă pensia de serviciu stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare. Venitul net reprezintă venitul brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu din care s-au dedus contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare. Orice alte dispoziții contrare prezentei legi se abrogă”, este regula generală, conform Avocatnet.ro.

De ce s-a luat această decizie?

Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate. Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creșterile salariale, efectuate ulterior pensionării.

Militarii da, judecătorii ba

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților. Menționăm că pensiile magistraților nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curții Constituționale a României, scrie gov.ro.