Românii vor plăti o nouă taxă

Sorin Ionescu
10.10.2023
Românii vor plăti o nouă taxă

Românii care au centrale termice pe gaz vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă. Decizia nu este definitivă, însă sunt șanse mari ca o lege în acest sens să fie adoptată în curând, având în vedere emisia crescută de dioxid de carbon. Cu alte cuvinte, centralele termice pe gaz poluează foarte mult, astfel că oamenii trebuie să plătească dacă vor să aibă confortul oferit de acest dispozitiv.

Autoritățile române au observat că emisia de dioxid de carbon crește foarte mult atunci când centralele termice pe gaz sunt utilizate la capacitate maximă. Bineînțeles că acest lucru se întâmplă, în special, în sezonul rece atunci când oamenii au nevoie de căldură. Drept urmare, liderii noștri, precum și cei de la Bruxelles, s-au gândit să mai pună o taxă pe umerii românilor.

În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității. Probabil că la un moment dat vor exista aceste taxări ale emisiilor de dioxid de carbon, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, potrivit dcnews.ro.

Ce presupune taxarea pe dioxidul de carbon?

Așadar, Uniunea Europeană vrea să reducă nivelul de dioxid de carbon din aer și vrea să introducă o taxă pentru toate statele membre plătită de cei care poluează. Se pare că cei care ne conduc au în vedere nu numai persoanele cu centrale termice pe gaz, dar și mașinile termice vechi care emit noxe toxice în aer.

Cu alte cuvinte, la nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare a dioxidului de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre, a mai spus Dumitru Chisăliță, potrivit sursei citate mai sus.

Foto: mold-street.com