A fost realizat cu succes primul transplant de ochi din lume

Sorin Ionescu
10.11.2023
A fost realizat cu succes primul transplant de ochi din lume

O echipă de chirurgi din New York a reușit să realizeze primul transplant de ochi din istorie, o intervenție medicală impresionantă care marchează un pas uriaș înainte în domeniul medicinei de transplant. Cu toate acestea, încă rămâne un mister dacă pacientul, un veteran militar în vârstă de 46 de ani, își va recăpăta vederea.

Primul transplant de ochi

Incidentul care a condus la necesitatea acestui transplant a fost un accident de muncă grav, în care bărbatul a fost electrocutat cu o tensiune de 7.200 de volți, distrugându-i parțial fața și provocând răni extinse. Bărbatul, supraviețuitor, a rămas fără aproape jumătate din față, inclusiv ochiul stâng, întregul nas, buzele, zona obrazului și bărbia, precum și brațul stâng.

Echipa medicală care a realizat această operație istorică a fost formată din peste 140 de chirurgi, asistente medicale și specialiști din domeniul sănătății, colaborând la spitalul NYU Langone. Procedura, care a durat aproximativ 21 de ore, a inclus atât transplantul de ochi, cât și un transplant parțial de față.

Operația a fost un succes

Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant de față la NYU Langone, care fusese implicat anterior în patru transplanturi de față, a declarat că reușita intervenției este “remarcabilă”. În ciuda dificultăților anterioare, pacientul a supraviețuit și s-a recuperat surprinzător de bine.

„Să-l vezi mergând, după ce a fost complet la pământ în spital – insuficienţă a sistemului multiorganic, tub de respiraţie, va supravieţui, va avea leziuni neurologice – să-l vezi fără niciuna dintre aceste sechele, este foarte impresionant”, a declarat dr. Rodriguez pentru CNN.

Operația complexă a inclus două săli de operație. Într-una dintre ele, chirurgii au îndepărtat părțile afectate ale feței pacientului, iar în cealaltă sală, echipa a disecat fața și globul ocular al donatorului. Etapa crucială a fost reconectarea nervului optic al pacientului la ochiul donatorului, o acțiune esențială pentru reușita transplantului de ochi.

Echipa a folosit celule stem adulte derivate din măduva osoasă a donatorului, injectându-le în nervul optic în timpul procedurii. Aceste celule stem au potențialul de a îmbunătăți regenerarea nervilor. Cu toate acestea, întrebarea cheie privind recăpătarea vederii rămâne încă fără răspuns, deoarece nu s-a mai efectuat niciodată un transplant de ochi uman de succes la un pacient viu. Dr. Rodriguez a subliniat că progresele în medicina modernă au fost impresionante și că rezultatele sunt încă dificil de anticipat.

Pacientul, care a fost inclus pe lista pentru transplant în februarie 2023, este monitorizat îndeaproape, iar succesul acestei operații deschide calea pentru posibile viitoare intervenții medicale de acest gen. Este un avans semnificativ în medicina de transplant, deschizând noi perspective pentru pacienții care au suferit pierderi de vedere sau traume severe ale feței.

Foto: indiatimes.com