Noua lege a pensiilor vine cu prevederi clare pentru toată lumea

Sorin Ionescu
10.11.2023
Noua lege a pensiilor vine cu prevederi clare pentru toată lumea

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de lege care vizează modificarea sistemului public de pensii în România. Conform noului proiect, pensiile pentru cei peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după o nouă formulă, aducând ajustări semnificative la nivelul punctului de pensie și la criteriile de eligibilitate.

Legea trebuie să fie aprobată de Parlament

Proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterii și aprobării Parlamentului, potrivit unui comunicat emis de Executiv. Una dintre schimbările majore este programată pentru 1 ianuarie 2024, când punctul de pensie va fi majorat cu 13,8%, crescând de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Această măsură are ca scop să aducă beneficii imediate pentru pensionari.

De asemenea, proiectul prevede o recalculare a pensiilor, care va avea loc începând cu 1 septembrie 2024, în conformitate cu noua formulă stabilită. Această abordare are scopul de a asigura o distribuție echitabilă a veniturilor și de a corecta inechitățile apărute în trecut între cei care au ieșit la pensie în ani diferiți. Conform noului proiect de lege, pentru a obține dreptul la pensie, este necesară o perioadă minimă de 15 ani de contribuții, eliminându-se perioadele necontributive asimilate, cum ar fi studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică.

Ce prevede noua lege a pensiilor?

O altă modificare semnificativă propusă de proiect vizează egalizarea treptată, până în 2035, a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. Această schimbare are ca scop eliminarea diferențelor de tratament în funcție de gen și asigurarea unei abordări mai echitabile în sistemul de pensii.

Proiectul de lege recunoaște și impactul perioadelor dedicate creșterii copiilor asupra pensiilor femeilor. Astfel, concediul pentru creșterea micuțului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare a femeilor se reduce cu șase luni pentru fiecare copil, până la cel mult trei ani și șase luni.

În plus, proiectul prevede acordarea de puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani, încurajând astfel o contribuție mai îndelungată la sistemul de pensii. Această măsură este gândită să ofere stimulente suplimentare pentru asigurarea unui venit stabil la pensionare.

„De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc. Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime. Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaş”, precizează Guvernul.

Guvernul subliniază că noile modificări vin să corecteze inechitățile existente în sistemul de pensii, tratând cu echitate toți contribuitorii și oferind soluții pentru o mai bună protecție socială a cetățenilor. Proiectul de lege urmează să fie discutat în Parlament în următoarele etape ale procesului legislativ.