Un robot a omorât un om în Coreea de Sud

Sorin Ionescu
09.11.2023
Un robot a omorât un om în Coreea de Sud

Știința și tehnologia avansează într-un ritm nebunesc, poate prea rapid pentru a putea fi controlate total și a nu exista erori. Cu toate acestea, omenirea a trecut la un alt nivel odată cu inventarea roboților și a inteligenței artificiale, iar în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat consecințele vor fi senzaționale sau catastrofale. Un eveniment care dă de gândit a avut loc într-una dintre cele mai dezvoltate țări din Asia.

O tragedie care putea să fie evitată

O tragedie a lovit o companie de robotică din Coreea de Sud, unde un bărbat în vârstă de 40 de ani și-a pierdut viața în urma unui incident nefericit. Potrivit informațiilor furnizate de BBC, bărbatul, angajat al companiei de robotică, a fost strivit de un braț robotizat în timp ce îl inspecta.

Incidentul a avut loc în timp ce persoana în cauză efectua verificări la robotul responsabil cu ridicarea și transferul cutiilor de ardei. Nefericitul accident s-a produs atunci când brațul robotizat nu a reușit să distingă bărbatul de cutiile de alimente și l-a prins, împingându-l pe banda transportoare. Impactul a fost devastator, zdrobindu-i fața și pieptul.

Bărbatul, care făcea parte din echipa care a construit brațul robotizat, a fost transportat de urgență la spital, dar, din păcate, medicii nu au reușit să îl salveze. Potrivit agenției de știri sud-coreene Yonhap, omul inspecta senzorii robotului înainte de a efectua un test la o uzină de sortare a ardeilor în provincia Gyeongsang din sudul țării. Testul, inițial programat pentru 6 noiembrie, a fost amânat cu două zile din cauza unor probleme tehnice cu senzorul robotului.

Un alt robot i-a produs răni grave unui alt angajat

Într-o declarație ulterioară, un oficial de la complexul agricol de export Donggoseong, care deține fabrica, a solicitat implementarea unui sistem “sigur și precis” pentru a evita astfel de tragedii în viitor. Aceasta nu este prima dată când o asemenea întâmplare zguduie industria robotică din Coreea de Sud. În martie, un alt incident tragic s-a produs atunci când un bărbat în vârstă de 50 de ani a suferit răni grave după ce a fost prins de un robot în timp ce lucra la o fabrică de piese auto.

Aceste evenimente au atras atenția asupra necesității implementării unor standarde stricte de siguranță în industria robotică, pentru a proteja atât lucrătorii, cât și pe cei care interacționează cu aceste mașinării avansate.