O importantă bancă din România se vinde. Toți clienții trebuie să știe asta

Sorin Ionescu
31.10.2023
O importantă bancă din România se vinde. Toți clienții trebuie să știe asta

Grupul Intesa Sanpaolo Bank a anunțat recent cumpărarea a 99,98% din acțiunile First Bank România de la fondul american de investiții JC Flowers. Tranzacția, care este evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro și se așteaptă să se încheie în prima parte a anului 2024. Această mișcare marchează o extindere semnificativă a prezenței Grupului Intesa Sanpaolo în țara noastră și în Europa Centrală și de Est.

Cota de piață a viitoarei bănci universale rezultate din această tranzacție va fi de aproximativ 2% din punct de vedere al activelor bancare, consolidându-și astfel poziția în piața românească. În același timp, acest pas este în concordanță cu strategia Grupului Intesa Sanpaolo de a explora oportunități de valoare și de a profita de creșterea economică a României, precum și de legăturile solide cu Italia.

Marco Elio Rottigni, șeful Diviziei Bănci Subsidiare Internaționale a Intesa Sanpaolo, a declarat: “Le urăm bun venit angajaților și clienților First Bank în cadrul Grupului Intesa Sanpaolo. Această operațiune ne dublează prezența în România, o țară cu o creștere economică importantă, cu legături puternice cu Italia, și este în linie cu strategia noastră de a profita de oportunități de valoare, menținând în același timp accentul pe creșterea organică și pe stimularea profitabilității. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm în curând cu noii noștri colegi.”

Americanii voiau să vândă încă de anul trecut

Fondul de investiții american JC Flowers a scos la vânzare First Bank încă de anul trecut, iar Intesa Sanpaolo, cel mai important grup bancar din Italia, s-a arătat interesat de achiziția acesteia. Această mutare va consolida prezența Grupului Intesa Sanpaolo în regiune și va susține internaționalizarea companiilor italiene.

First Bank România a fost evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro, iar tranzacția ar putea atinge această sumă. Detalii despre intenția JC Flowers de a vinde First Bank au apărut încă din decembrie 2021, iar procesul de vânzare a avansat rapid, ceea ce a dus la achiziția finală de către Grupul Intesa Sanpaolo.