Statul oferă românilor încă un rând de vouchere

Sorin Ionescu
16.11.2023
Statul oferă românilor încă un rând de vouchere

Începând cu 1 ianuarie 2024, românii care activează în diverse domenii considerate ca făcând parte din munca necalificată vor beneficia de vouchere de la stat, anunță Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Acestea pot fi ulterior transformate în bani, deschizând noi oportunități pentru cei care desfășoară activități casnice sau oferă servicii în gospodăriile familiilor sau ale persoanelor singure.

Tichete de la stat

Conform noilor reglementări, activitatea casnică este definită drept o activitate ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, având aceasta din urmă statutul de beneficiar casnic. Esențial este faptul că activitatea nu are caracter comercial și nu se desfășoară în beneficiul terților. Pentru a beneficia de aceste tichete, românii trebuie să aștepte până la începutul anului 2024. Fiecare voucher va avea o valoare nominală de 15 lei, cu posibilitatea ajustării anuale.

Este bine de menționat că transferul acestor tichete este interzis conform legislației în vigoare. Activitățile pentru care se pot emite tichete includ servicii precum curățenia și igienizarea, spălatul și călcatul rufelor, croitoria, pregătirea hranei, îngrijirea corporală, hrănirea și supravegherea beneficiarului casnic dependent. De asemenea, aceste tichete pot fi folosite pentru remunerarea activităților desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.

Un aspect important este că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, iar durata zilnică a prestării activităților casnice nu poate depăși 12 ore pentru un beneficiar casnic și 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Numărul orelor și volumul de muncă se stabilesc de comun acord între beneficiar și prestator.

De unde se iau aceste tichete?

Tichetele de activități casnice pot fi achiziționate de la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și de la furnizorii de servicii poștale sau direct de pe platforme electronice specializate accesibile online sau prin aplicații mobile.

Un aspect notabil al noului sistem este posibilitatea prestatorului casnic de a preschimba tichetele în bani într-un interval de maximum 12 luni de la data primirii acestora. Procedura poate fi realizată la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin furnizorul de serviciu universal sau prin ordin de plată ori transfer bancar, în contul indicat de prestator prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

Este important de menționat că, în urma acestei activități, prestatorul casnic va fi supus impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile obținute din desfășurarea activităților casnice. În cazul în care prestatorul nu este asigurat în sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate, acesta va dobândi calitatea de asigurat, fără a plăti contribuția, având dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, conform informațiilor oferite de ANAF.