Incredibil! Se reduce vârsta de pensionare. Cine beneficiază de această schimbare?

Sorin Ionescu
12.10.2023
Incredibil! Se reduce vârsta de pensionare. Cine beneficiază de această schimbare?

Guvernul României propune o nouă schimbare în legea pensiilor: reducerea vârstei de pensionare pentru mame și o nouă metodă de calcul a acestora. Ministerul Muncii a făcut publice detalii despre o viitoare reformă semnificativă în sistemul de pensii al României. Conform anunțului guvernamental, se vor aduce modificări importante pentru a asigura un tratament echitabil pentru toți pensionarii și pentru a corecta inechitățile actuale din sistem.

Una dintre cele mai notabile schimbări propuse este reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii. Noua lege a pensiilor ar urma să ofere mamelor care au cel puțin un copil oportunitatea de a ieși la pensie mai devreme. Conform propunerii, reducerea vârstei de pensionare va fi proporțională cu numărul de copii crescuți până la vârsta de 16 ani. Astfel, o mamă cu un copil va putea ieși la pensie cu șase luni mai devreme, în timp ce o mamă cu doi copii va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu un an. Pentru femeile cu șase copii, se propune o reducere impresionantă de 3 ani a vârstei de pensionare.

Aceste modificări ar urma să aibă un impact semnificativ asupra egalității de gen în sistemul de pensii și ar recunoaște contribuția semnificativă a mamelor la creșterea și educarea copiilor.

O nouă modalitate de a calcula pensiile

De asemenea, reforma propune o schimbare majoră în modul de calcul al pensiilor. Un nou sistem de calcul va fi utilizat, bazat pe vechime și contribuțiile individuale la bugetul asigurărilor sociale. Suma contribuită va fi transformată în număr de puncte, iar suma de bani a viitorilor pensionari va fi determinată de numărul total de puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință, stabilită în prezent la 71 de lei. Această metodă ar urma să asigure o pensie corectă și echitabilă pentru toți pensionarii, eliminând discrepanțele actuale dintre pensiile femeilor și cele ale bărbaților care au avut aceeași funcție și stagiu de cotizare.

Aceste schimbări, pe lângă altele în curs de analiză, au potențialul de a echilibra sistemul de pensii și de a oferi un tratament corect și echitabil pentru toți pensionarii din România. Se așteaptă ca Guvernul să dezvolte și să implementeze aceste reforme în următoarele luni, având în vedere impactul semnificativ pe care îl pot avea asupra viitorului financiar al pensionarilor din țară.