Creșteri salariale de 5.000 de lei pentru unii dintre români

Sorin Ionescu
07.11.2023
Creșteri salariale de 5.000 de lei pentru unii dintre români

Personalul medical din România poate acum să respire ușurat, deoarece un proiect de lege vital a fost recent promulgat de președintele Klaus Iohannis. Această inițiativă, elaborată și susținută de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), a rezolvat o problemă legislativă care a persistat de ani de zile, oferind posibilitatea unor salariați din sectorul medical să primească sporuri semnificative de până la 5.000 de lei.

Noi creșteri salariale

Schimbarea legislativă vine în sprijinul personalului medical care a avut dreptul la sporuri salariale de 30% în timpul stării de urgență și care va continua să beneficieze de aceste sporuri în lunile următoare. Această măsură are un impact major asupra sectorului medical din țară, unde salariile au fost mult timp sub nivelul așteptat, în ciuda eforturilor lor susținute și a riscurilor asumate în timpul pandemiei de coronavirus.

Inițiatorul proiectului, deputatul Ladany Laszlo, a subliniat importanța schimbării legislative, afirmând că “acestă modificare legală este un pas crucial pentru a recunoaște contribuția semnificativă a personalului medical în lupta împotriva pandemiei COVID-19.” Inițiativa vine ca o recunoaștere binemeritată a eforturilor medicilor și personalului medical care s-au aflat în prima linie, în timpul pandemiei.

Inechitățile salariale din sistemul medical

O problemă majoră în sistemul de sănătate din România a fost nivelul scăzut al salariilor, în special pentru medicii rezidenți. În comparație cu spitalele din străinătate, care oferă salarii atractive de peste 2.000 de euro pentru medicii tineri, în țara noastră, aceștia au trebuit să se descurce cu un salariu de doar 7.000 de lei. Această inechitate a fost abordată de noua lege, care permite acordarea unor sporuri substanțiale pentru a compensa eforturile și sacrificiile personalului medical din țară.

Un alt obstacol important a fost acela că, potrivit legii anterioare, sporurile trebuiau să fie acordate “pe durata stării de urgență și în următoarele trei luni”, dar lipsea specificarea sursei de finanțare. Acest lucru a dus la situații în care sporurile nu au fost plătite în mod corespunzător. Cu noua modificare, aceste beneficii vor fi acoperite din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, asigurându-se astfel că personalul medical va primi sporurile cuvenite în cel mai scurt timp posibil.

În final, promulgarea acestei legi reprezintă un pas semnificativ în recunoașterea valorii și importanței personalului medical din România. Acesta reprezintă un motiv de speranță pentru personalul medical care și-a dedicat viața luptei împotriva pandemiei și pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din țară. Este, de asemenea, un exemplu de cum cooperarea și acțiunea guvernamentală pot rezolva problemele semnificative și pot aduce beneficii tangibile pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pentru întreaga societate.

Tags: