Anunț pentru bugetari. Ce se va întâmpla cu primele de Crăciun și al 13-lea salariu?

Gabriel Alexandrescu
31.10.2023
Anunț pentru bugetari. Ce se va întâmpla cu primele de Crăciun și al 13-lea salariu?

Bugetarii sunt primii care au de suferit din pricina Ordonanței Austerității. Guvernul îi lasă pe bugetari fără prime de Crăciun și al 13-lea salariu în acest an.

După o vizită la Bruxelles a lui Marcel Ciolacu a apărut o nouă variantă de proiect de OUG „privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea/regionalizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”. Guvernul vrea să economisească peste 8 miliarde de lei.

Bugetarii care sperau la o primă de Crăciun în acest an rămân doar cu speranța. “Noua ordonanță a austerității lovește toate categoriile de angajați și instituții, iar cine nu se conformează riscă sancțiuni”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Lucrătorii din domeniul public nu vor primi nici prime de Crăciun, nici al 13-lea salariu sau cadouri pentru copii. Aceste prime nu se pot da legal nici dacă fondul de salarii o permite.

”Ar fi exclus acest lucru. Cel puțin bază legală pentru astfel de cheltuieli nu există și totuși, ar fi cheltuieli sfidătoare la perioada aceasta dificilă, pe care o parcurgem, repet, nu se pune problema să nu avem bani pentru salarii și pentru funcționarea instituțiilor statului, depinde cât cheltuim din acești bani care se vor vedea în deficitul bugetar și consecințele ni le asumăm cu toţii”, a punctat Marcel Boloș, conform Guvernului.

Ce riscă cei care dau prime?

Dacă vor exista companii ale statului, ministere sau primării care vor acorda aceste bonusuri ele vor fi aspru sancționate.

”Vom verifica dacă vom fi sesizați, după cum știți, noi avem Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară și tocmai ne-am consolidat capacitatea instituțională de a verifica aceste lucruri. Dacă vom fi sesizați, sigur, sau dacă ne vom autosesiza nu pot să garantez că… eu nu opresc colegii în a-şi exercita atribuțiile de serviciu și nici nu îmi pun în plan să fac acest lucru. Aici… cum au fost amendați cei care n-au respectat ordonanța cu adaosul comercial, așa o să fie și situații de acest gen pentru nerespectarea legii”, a încheiat Marcel Boloș.

Câți bugetari are România?

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în ianuarie 2023, de 1.278.995. Din totalul celor 817.725 de angajaţi din administraţia publică centrală, 602.407 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.

Ce prime au primit anul trecut bugetarii?

În 2023, cele mai mari prime acordate bugetarilor, de Crăciun, au fost alocate de către CFR SA, Poşta Română, STB şi Metrorex, scrie antena3.ro.  CFR Călători şi CFR Marfă au dat fiecărui angajat o primă de 300 de lei la fel ca și fiecare angajat al Poștei Române. La STB fiecare angajat a primit 500 de lei din partea companiei. La Societatea Națională a Sării fiecare angajat a primit 4.000 de lei, un record în mediul bugetar.