Vremea se schimbă radical. Unde vine gerul?

Sorin Ionescu
01.11.2023
Vremea se schimbă radical. Unde vine gerul?

După ce vara caniculară a anului 2023 a bătut toate recordurile de temperatură și a fost cea mai fierbinte din istorie, cu temperaturi înregistrate la niveluri nemaiîntâlnite, Românii își îndreaptă atenția spre sezonul rece care se apropie. Potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), iarna 2024 ne rezervă un amestec variat de vreme, cu temperaturi ridicate, episoade de ger și ninsori.

Climatologul ANM, Florinela Georgescu, a oferit detalii despre prognoza meteo pentru lunile următoare. Potrivit acesteia, temperaturile vor fi, în general, peste media sezonului, dar vor exista și momente în care frigul se va face simțit. Cu toate acestea, nu există motive de îngrijorare, deoarece previziunile sugerează că iarna nu va fi una deosebit de aspră.

În luna ianuarie, se așteaptă precipitații în special în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, aduse dinspre zona Adriatică. Aceste precipitații pot fi sub formă de ploaie, iar temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă. Cu toate acestea, iernile normale din România pot aduce episoade de vreme severă, viscole și ger, chiar și în condițiile unor temperaturi mai înalte decât în trecut.

În luna februarie a anului 2024, prognoza indică probabilitatea de a înregistra temperaturi peste media sezonului, cu precădere în regiunile extracarpatice, partea de est și sud a țării. Cu toate acestea, Florinela Georgescu subliniază importanța de a nu uita că iernile normale în România pot aduce episoade de vreme aspră, cu viscole, ger și cantități semnificative de zăpadă.

Cât de geroasă va fi iarna în acest an?

În cele trei luni de iarnă, prognozele indică că precipitațiile vor fi mai semnificative, cu posibilitatea ca stratul de zăpadă să se acumuleze în zonele montane și chiar în cele joase ale țării. Cu toate acestea, se menționează că acest aspect se va manifesta, în general, în a doua parte a iernii, dincolo de jumătatea lunii ianuarie.

Astfel, în ciuda unor temperaturi mai ridicate decât norma ultimelor decenii, iarna 2024 poate aduce, în anumite perioade, vreme severă și posibilitatea de a se forma un strat de zăpadă, chiar și în zonele joase ale țării. Cu această informație în minte, românii sunt sfătuiți să se pregătească pentru un sezon rece variabil și să fie pregătiți pentru posibile schimbări bruște de vreme.