Vești bune pentru românii din mediul privat! Firmele vor fi nevoite să dea mai mulți bani angajaților începând din 2024

Gabriel Alexandrescu
03.11.2023
Vești bune pentru românii din mediul privat! Firmele vor fi nevoite să dea mai mulți bani angajaților începând din 2024

Vești bune pentru românii care câștigă salariul minim pe economie. Firmele care au angajați plătiți cu salariul minim trebuie să-și amintească o măsură fiscală introdusă în 2021 printr-o Ordonanță trenuleț (OUG 130/2021): salariul minim pentru 24 de luni.

Conform prevederii, “Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut garantat în plată.

Prevederile se aplică pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”.

Așadar, această măsură ar trebui să reducă, în teorie, numărul persoanelor care sunt încadrate cu salariul minim. Din păcate, nu se menționează o sumă minimă cu care angajatorul poate mări salariile respectivilor angajați și mărirea poate fi și de câțiva zeci de lei.

În 2021 a fost adoptată “Ordonanța trenuleț”

Reamintim că OUG 130/2021 (Ordonanța trenuleț din 2021) a fost adoptată în decembrie și prevede, printre altele, obligația ca pentru angajații plătiți cu salariul minim de cel puțin 24 de luni, acestea să le fie mărite. Ulterior, în cursul aceleiași luni decembrie, au fost modificate prevederile deoarece inițial se aplica din 18 decembrie, dintr-o eroare a autorităților. Tot atunci s-a renunțat la retroactivitate pentru că nu era în regulă din punct de vedere constituțional.

Cât este salariul minim în 2023?

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, față de 3.000 lei cât era până la 1 octombrie 2023.

Această majorare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, faţă de 1.898 lei, cât era până acum o lună, notează digi24.ro.

Câți români au salariul minim pe economie?

Aproximativ 1,5 milioane de salariați din România erau plătiți în iulie cu salariul minim de 3000 de lei și încă aproape 349.000 cu salariul minim de 4000 de lei, arată datele transmise de Inspecția Muncii, la solicitarea economedia.ro. Cu alte cuvinte, aproximativ o treime dintre salariați trebuie să se descurce în țara noastră cu salariul minim.