Schimbare radicală a vremii. Vezi unde va ninge

Sorin Ionescu
13.11.2023
Schimbare radicală a vremii. Vezi unde va ninge

Schimbare meteorologică surprinzătoare, în România. Vremea s-a transformat rapid de la perioade calde la semne clare de iarnă, în anumite zone. Meteorologii anunță că această tranziție bruscă va continua în următoarele zile, aducând temperaturi de iarnă în mai toată țara.

Vine iarna

Aseară, vremea s-a ameliorat sub aspectul intensificărilor de vânt, marcând sfârșitul ploilor. Totuși, astăzi, se anunță că vor reveni ploile în vestul, nord-vestul, și centrul țării, în zona montană și Carpații Occidentali. Maximele termice se vor situa între 7 și 15 grade Celsius, iar în București se vor atinge aproximativ 14 grade. Aceste valori sunt semnificativ mai mari decât media pentru această perioadă, depășind intervalul normal de 5 până la 11-12 grade.

Meteorologul ANM Oana Catrina a subliniat că pulsația de aer cald din sud aduce temperaturi mult peste cele normale, în special în sudul României. Mâine, se așteaptă că temperatura să atingă 20-21 de grade Celsius la amiază, cu cer variabil în sud și sud-est. În restul țării, vor predomină înnorările și ploile, iar la altitudini mari, precipitațiile vor lua forma lapoviței și a ninsorilor.

Cu toate acestea, meteorologii avertizează că această perioadă de căldură neobișnuită va fi de scurtă durată. De miercuri, se anunță revenirea vremii ploioase în toate regiunile, cu maxime termice între 10 și 16 grade Celsius, totuși, valorile vor rămâne mai ridicate decât media pentru această perioadă.

CNAIR avertizează șoferii

În contextul acestei schimbări bruște de vreme, CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a emis un avertisment pentru șoferi, indicând condiții de iarnă pe mai multe sectoare de drum din zonele înalte. Conducătorii auto sunt obligați ca vehiculele lor să aibă echipamente specifice de iarnă, mai ales în zonele afectate de ninsori, pentru a evita riscul de accidente și blocarea drumurilor.

Facând apel la responsabilitate, CNAIR îndeamnă șoferii să consulte prognoza meteo și atenționările emise de autorități înainte de a pleca la drum. În același timp, compania asigură că utilajele sale de deszăpezire și echipele de drumari sunt mobilizate și acționează în teren pentru a gestiona situațiile dificile generate de condițiile meteorologice extreme.

Tags: